Projecten


Leugens in het land
Vijftiende-eeuwse muziek rond Reynaerts historie (ca.1417)

Leugens in het land laat de maatschappijkritische boodschap van het bekende Reynaert-verhaal in vroeg vijftiende-eeuwse muziek weerklinken. De satirische geschiedenis van Reynaert de sluwe vos die met slimme leugens het hof van koning Nobel telkens om de tuin leidt om uiteindelijk zelfs opgenomen te worden in de geheime raad van de koning – het hart van de macht – is mogelijk het populairste verhaal uit de late middeleeuwen toen én nu. Reynaerts historie (ca. 1417) is zelf niet op muziek gezet, maar liederen uit de eerste decennia van de vijftiende eeuw laten dezelfde klachten over de perverse wereld, de hebzucht van mensen en de altijd loerende leugen horen.Leugens in het land opent via het bekende Reynaert-verhaal een nieuw venster op muziek uit de late middeleeuwen. Het project zet de actualiteit van het middeleeuws gedachtegoed in om de fascinerende schoonheid van de laatmiddeleeuwse muziekcultuur te laten horen.


Concerten

Programma Reynaert die zal Reynaert blijven
Programma & speeldata


Workshop met presentatie

De Workshop met presentatie Leugens in de stad
Vroeg vijftiende-eeuwse polyfonie rond Reynaerts historie
Meer info


Podcast-serie

Podcast Leugens in het land – met vijftiende-eeuwse muziek rond Reynaerts historie (ca. 1417)
In een vijfdelige podcast gaat Aventure in gesprek over de maatschappijkritische boodschap van Reynaerts historie weerspiegeld in liedteksten uit de vroege vijftiende eeuw, The making of Reynaert die zal Reynaert blijven; over Klokken & kooplui: een klankschap van vroeg vijftiende-eeuwse polyfonie rond Reynaerts historie; over Dieren als spiegel van de mens en satire als maatschappijkritiek; over Bloot of gekleed. De Reynaert geïllustreerd en over Bedriegers aan de macht.

Luister de Podcast op deze site.


Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunst; Stichting Gilles Hondius Foundation; M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en Aventure Vrienden


Filling the gap. Een 15e-eeuwse reconstructie in concert

Lees hier meer over het project Filling the gap. Een 15e-eeuwse reconstructie in concert.


Klankschap van een concilie 1414-1418

In het kleine stadje Konstanz werd 600 jaar geleden een wereldtop gehouden. Doel was de problematische situatie van 3 pausen die aanspraak maakten op de Heilige Stoel te beëindigen en de eenheid in kerk en geloof te herstellen. De top leverde voor laatmiddeleeuwse begrippen een ongekend druk verkeer van geestelijke en wereldlijke leiders uit alle windstreken op. De
ontmoetingen van deze hooggeplaatsten, allen met hun eigen musici, riten en gewoonten, hebben het Concilie van Konstanz tot een – onbedoeld – eerste Europees muziekfestival gemaakt.

Aventure laat tussen 2014 en 2018 in zomerschool, workshops en concerten telkens delen van het klankschap van dit concilie horen. De zomerschool van 2015 trapte af met een klankschap van de eerste maanden van het concilie en de reis van koning Sigismund.


%d bloggers liken dit: