Workshops


Zomerschool op Schiermonnikoog
10-14 juli 2023

O, rosa bella
Diversiteit aan rozen in 15e-eeuwse muziek

O, rosa bella! Jij doet de tenor; jij de contra en ik neem de cantus. O, rosa bella o, wat prachtig!’ Zo beschreef Alfonso de Palencia rond 1457 een scene in een Frans wijncafé. Ongetwijfeld bedoelde hij het driestemmige lied van John Bedyngham (d.1459/60), een topstuk en een beetje mysterieus. Wat is er aan de hand? O rosa bella, o dolçe anima mia zwierf rond in Noord-Italië en Johannes Ciconia maakte er een ballata van – vóór 1412. Omstreeks 1445 belandde de tekst in Engeland bij Bedyngham. Maar óf Bedyngham zijn compositie schreef met ‘O, rosa bella’ in gedachten…. Hoe het ook zij, vanaf 1450 is Bedynghams lied eindeloos overgeleverd: gearrangeerd, muzikaal geciteerd, gebruikt in missen en ‘quodlibets’ steeds met de woorden O,rosa bella. Misschien lag de populariteit juist aan de ‘roos’, die als multi-inzetbaar symbool voor de liefde, voor Maria, als verwijzing naar een geliefde of naar de pauselijke gouden rozenprijs voor velen een herkenbaar teken was.
‘Rozenmuziek’ vinden we van de vroege tot late 15e eeuw, van het Gruuthuse Handschrift (ca.1400) en Wolkenstein (1376-1445) tot de Żagań partbooks (1477-80) en Handschrift Koning (ca. 1500). De diversiteit van deze rozen – allemaal fantastische muziek – is enorm. Net als van de mensen die de rozenmuziek maakten en genoten.

Repertoire in de zomerschool
Muziek uit de hele 15e eeuw waarin het symbool van de roos een rol speelt: Bedynghams O, rosa bella, in verschillende bewerkingen en met toegevoegde stemmen, zoals de zes-stemmige versie uit Trente Codex 89; delen uit Missa O, rosa bella I; het ‘O, rosa bella’ motet O, pater eterne uit de Strahov Codex (1467-70) en ‘Quodlibets’ uit de Żagań partbooks. Andere ‘rozenmuziek’, zoals Ave regina celorum en O florens rosa, Walter Frye (fl. 1450-75); Wer ist die da durchleuchtet van Wolkenstein en Binnen in mir hertzen cas uit het Gruuthuse Handschrift. Het vierstemmige Maria sart van edel’art, een rose inden doren uit Handschrift Koning. Lees meer

Schiermonnikoog
De zomerschool vindt van maandag 10 t/m vrijdag 14 juli 2023 plaats in de Got Tjark op Schiermonnikoog. Zangers en instrumentalisten werken o.l.v. Christopher Kale, Marco Magalhães en Ita Hijmans naar een presentatie op vrijdagmiddag 14 juli toe.

Docenten van Aventure
Christopher Kale zang; Marco Magalhães blokfluit, ensembles, polyfonie en Ita Hijmans ensembles, improvisatie, artistieke leiding.

Voor wie? zangers (koor en/of solistisch) en instrumentalisten (blokfluit, vedel, gamba, luit, harp, organetto, schalmei, trombone, zink) maximum aantal deelnemers: 18.
Niveau indeling naar ervaring: amateur/gevorderd amateur/ pre-professioneel.Geef op het aanmeldingsformulier duidelijk je muzikale opleiding of ervaring aan. De toegestuurde muziek dient thuis te worden ingestudeerd en voorbereid!

Kosten
Cursuskosten: € 465 (zonder overnachting, verzorging en toeristenbelasting); 2-gangen maaltijd maandag t/m vrijdagavond: € 90; overnachting 4x in een 2-persoonskamer zonder ontbijt, met koelkast en keuken: € 145. Voor een meerprijs is een 1-persoonskamer mogelijk, maar de voorraad is beperkt!

Aanmelden kan nog tot 10 april 2023
Stuur vóór 1o april 2023 een e-mail naar Aventure itasgk@xs4all.nl met naam, mailadres, stemsoort of instrument. In antwoord krijg je een aanmeldingsformulier. Dit formulier dient ingevuld te worden geretourneerd.
I.v.m. de beperkte overnachtingscapaciteit op Schiermonnikoog, is het aan te bevelen om je zo snel mogelijk aan te melden.


Online Introductie O, rosa bella
Vrijdag 12 mei 2023 – 20:00 uur

In een korte Online Introductie op de zomerschool O, rosa bella geven Ita Hijmans, Christopher Kale en Marco Magalhães achtergrond en studeer tips bij het repertoire van de zomerschool 2023. De sessie is gratis en staat open voor alle belangstellenden maar is in het bijzonder aanbevolen voor deelnemers. Ook geïnteresseerd? Meld je aan om een link te ontvangen: aventure.ensemble@gmail.com
Programma volgt eind april.


Zomerschool op Schiermonnikoog
11-15 juli 2022

Middeleeuwen aan zee
Vroeg 15e-eeuwse liederen en polyfonie uit de Lage Landen bij de Noordzee

Mosselen, droge haring en nachtegalen: zee en duinen klinken door in liedteksten rond 1400. Maar schijn bedriegt en de koopwaar blijkt al gauw een spel met dubbele bodem te zijn.

Omstreeks 1400 schitterde het Binnenhof in Den Haag als uitverkoren residentie van het Hollandse graafschap. Meer landinwaarts ontlook een stadscultuur in Bisdom Utrecht en onderhield de graaf contacten met het hof van Gelre. Verder zuidelijk, nabij de Noordzee, vermaakten Bruggelingen rond Jan van Hulst zich met een fantastische verzameling liefdesliederen.
Deze brede strook langs de Noordzee toont een even breed palet aan wereldlijke muzikale genres: eenstemmige liederen, polyfonie ontstaan aan de Noordzee, hier gesettelde internationale polyfonie en instrumentale eenstemmige improvisatie.

Repertoire aan de Noordzee
Eenstemmige liederen uit het Gruuthusehandschrift (ca. 1400); Pieter Potter Manuscript (Den Haag, vroege 15e eeuw); Handschrift Van Hulthem (Brussel en Holland, 1405-1408) en uit Arnhem ms 6 (klooster Mariënborn, ca.1400). Polyfonie uit Lu 2720 en Uu 37.I; internationale polyfone ‘succesnummers’ als De ce que folz pense, Amis tous dous, Esperance. Workshop instrumentale eenstemmige improvisatie. Lees meer

Schiermonnikoog
De zomerschool vindt van maandag 11 t/m vrijdag 15 juli 2022 plaats in de Got Tjark op Schiermonnikoog. Zangers en instrumentalisten werken o.l.v. Christopher Kale, Marco Magalhães en Ita Hijmans naar een presentatie op vrijdagmiddag 15 juli toe.

Voor wie? zangers (koor en/of solistisch) en instrumentalisten (blokfluit, vedel, luit, harp, organetto, schalmei, trombone, draailier); maximum aantal deelnemers: 18.
Niveau indeling naar ervaring: amateur/gevorderd amateur/ pre-professioneel. Geef op het aanmeldingsformulier duidelijk je muzikale opleiding of ervaring aan.
De toegestuurde muziek dient thuis te worden ingestudeerd en voorbereid!

Praktische informatie
Aanvang maandagmiddag 15:30 uur in de Got Tjark,
Schiermonnikoog; Slotpresentatie door de deelnemers vrijdag 15 juli, 15:15 uur, in de Got Tjark; Einde zomerschool vrijdag 15 juli na diner met mogelijkheid de 19.30 boot te halen.

Cursuskosten: € 425 (zonder overnachting, verzorging en toeristenbelasting); 2-gangenmaaltijd ma t/m vrij: € 76; Overnachting 2-persoonskamer (zonder ontbijt, met koelkast en keuken): € 140; tegen een meerprijs is een 1-persoonskamer mogelijk, maar de voorraad is beperkt!

Aanmelden kan nog beperkt en in overleg tot 10 april 2022
Meer informatie & aanmelden E itasgk@xs4all.nl | T 020 6699814


Workshop met presentatie – extra Online introductie
Leugens in de stad
Vroeg vijftiende-eeuwse polyfonie rond Reynaerts historie (ca. 1417)
9 & 10 oktober 2021
Theater de Cameleon, Amsterdam

Slotpresentatie Workshop
zondag 10 oktober – 16:00 uur
Toegang gratis, wel QR-code noodzakelijk
Aanmelden E itasgk@xs4all.nl | T 020 6699814


De workshop Leugens in de stad is gewijd aan polyfonie uit de ontstaansregio van Reynaerts historie: meerstemmige motetten en ballades verbonden met het Vlaamse en Nederlandse land tussen 1400 en 1420. Muziek die een politiek of kritisch inkijkje geeft in de wereld rond Reynaerts historie en bovendien door het nabootsen van klokken, toeters en marktkooplui een klankschap van laatmiddeleeuwse steden oproept. Lees hier meer:


Beluister Podcast 3 om alvast een bredere context van de muziek te horen.


De workshop is bedoeld voor gevorderde (koor)zangers en instrumentalisten (b.v. blokfluit, renaissance fluit, schalmei, trombone, vedel, gamba, luit, harp, organetto).
NB Aanmelden vóór 15 september
wij volgen de landelijke corona-maatregelen

Docenten Christopher Kale, Marco Magalhães, Ita Hijmans
Datum zaterdag 9 & zondag 10 oktober 2021
Online introductie zaterdag 12 juni; 10:00-11:30 uur
Tijden beide dagen 10:00-17:00 uur
Plaats Theater de Cameleon, Derde Kostverlorenkade 35 Amsterdam
Niveau gevorderd amateur/ preprofessioneel; indeling naar niveau.
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de toegestuurde muziek
van te voren grondig instuderen.

Slotpresentatie door deelnemers zondag 10 oktober, 16:00 uur
Kosten
Actief deelnemen €165 (incl. koffie, thee en lunch)
Studenten/jongeren <30 € 90 (incl. koffie, thee en lunch)
Toehoren op (een van) beide dagen € 5 (incl. koffie, thee; géén lunch)
Info & aanmelden (vóór 15 september 2021)
E itasgk@xs4all.nl | T 020 6699814


Inschrijving & Annuleringsvoorwaarden
Vanwege de onzekerheid over de ontwikkeling van de pandemie vragen we geen inschrijfgeld. Cursusgeld is pas verschuldigd op het moment dat duidelijk is dat de workshop veilig plaats kan vinden.

  • Je bent ingeschreven na een aanbetaling van €50 op
    NL74 INGB 0004 8417 04 tnv Stichting Aventure en het opsturen van een ingevuld aanmeldingsformulier.
  • Bij annulering tot 2 maanden voor aanvang van de cursus is euro 50,- verschuldigd. Van 2 maanden tot 1 maand voor aanvang 50% van het aangegeven cursusbedrag; van 1 maand tot 1 week voor aanvang 75% van het cursusbedrag. Daarna is het volledige cursusbedrag verschuldigd.
  • Bij annulering door Stichting Aventure wordt uiteraard het gehele bedrag teruggestort.
  • Stichting Aventure behoudt zich het recht voor noodzakelijke wijzigingen in het program en docenten aan te brengen.

%d bloggers liken dit: