O, rosa bella

Zomerschool 10-14 juli 2023
Schiermonnikoog

O, rosa bella – Diversiteit aan rozen in 15e-eeuwse muziek
Muziek uit de hele 15e eeuw waarin het symbool van de roos een rol speelt: Bedynghams O, rosa bella, in verschillende bewerkingen en met toegevoegde stemmen, zoals de zes-stemmige versie uit Trente Codex 89; delen uit Missa O, rosa bella I; het ‘O, rosa bella motet’ O, pater eterne uit de Strahov Codex en ‘Quodlibets’ uit de Żagań partbooks. Andere ‘rozenmuziek’, zoals Ave regina celorum en O florens rosa, Walter Frye (fl. 1450-75); Wer ist die da durchleuchtet van Wolkenstein en Binnen in mir hertzen cas uit het Gruuthuse Handschrift. Het vierstemmige Maria sart van edel’art, een rose inden doren uit Handschrift Koning.
Lees meer
Schiermonnikoog
De zomerschool vindt van maandag 10 t/m vrijdag 14 juli 2023 plaats in de Got Tjark op Schiermonnikoog. Zangers en instrumentalisten werken o.l.v. Christopher Kale, Marco Magalhães en Ita Hijmans naar een presentatie op vrijdagmiddag 14 juli toe.
Aanmelden vóór 15 maart 2023 door een e-mail te sturen naar Aventure itasgk@xs4all.nl met naam, mailadres, stemsoort of instrument.

Cranc, onzeker, broos

Kwetsbaar is ons bestaan, nietig en onzeker.

Het is van alle tijden en zeker van de onze, waarin klimaatverandering en broze ecosystemen onze menselijke nietigheid en onzekere toekomst tonen.

In een zeldzaam mooi vijfluik uit het hart van het Gruuthusehandschrift (ca.1400) omsluiten drie Maria-liederen twee lamentaties. Hoop, verdriet, troost, aanvaarding en berusting klinken zo in de taal van de late middeleeuwen. Maria, een kostbare bloem, een roos vol van hemelse dauw is de sleutel. De lamentaties bezingen op ontroerend persoonlijke toon de smartelijke dood van een geliefde en de kwetsbaarheid van ons bestaan. Juist het persoonlijke blijkt een tijdloze kracht te genereren en ook de Maria-liederen ontstijgen de middeleeuwse rozengaard. Muziek is het toverwoord dat als een universele kracht ons moed geeft het kwetsbare bestaan het hoofd te bieden. Virtuoze 15e-eeuwse instrumentale arrangementen vormen het middeleeuwse kader rond de actualiteit van dit tijdloze vijfluik.
Te horen in het Mosterdzaadje Santpoort-Noord, zaterdag 26 november; 15:00 uur.

18 & 19 juni Petruskerk & Cellebroederskapel

Bestel nu je kaarten voor onze mini-tournee:
18 juni Petruskerk Woerden
19 juni Cellebroederskapel Maastricht met kortingsactie!
Hoera vier met ons mee en kom op 19 juni met twee (of meer). Tickets €15 (normaal)/ €10 (student, pas 65, CJP); elk volgend ticket €10/€7. Reserveren ovv Hoera, aantal en eventuele reductiekaart: aventure.ensemble@gmail.com

Zomerschool op Schiermonnikoog 11-15 juli 2022

Middeleeuwen aan zee
Vroeg 15e-eeuwse liederen en polyfonie uit de Lage Landen bij de Noordzee
11-15 juli 2022 – Inschrijving open!

Repertoire aan de Noordzee
Eenstemmige liederen uit het Gruuthusehandschrift (ca. 1400); Pieter Potter Manuscript (Den Haag, vroege 15e eeuw); Handschrift Van Hulthem (Brussel en Holland, 1405-1408) en uit Arnhem ms 6 (klooster Mariënborn, ca.1400). Polyfonie uit Lu 2720 en Uu 37.I; internationale polyfone ‘succesnummers’ als De ce que folz penseAmis tous dousEsperance. Workshop instrumentale eenstemmige improvisatie. Lees meer

Podcast 4 over de Reynaert geïllustreerd

‘Alleen al de manier waarop de dieren mét of zonder kleding worden gekarakteriseerd spreekt boekdelen.’
In de KB, de Nationale Bibliotheek, horen we kunsthistorici Saskia de Bodt, Jeroen Kapelle en Hannah Jansen, vanuit verschillend perspectief over geïllustreerde Reynaert-verhalen uit de collectie van de KB.

Aventure maakt een vijfdelige podcast over het Reynaert-verhaal tegen de achtergrond van vijftiende-eeuwse muziek.
Aflevering 4 Bloot of gekleed. De Reynaert geïllustreerd beluister je hier in SoundCloud of op deze website:
https://aventure-ensemble.nl/podcast/